dinsdag 6 maart 2012

'gehakt'ovenschotel

Normaal maak ik niet zo echt voorgemaakt veggiespul. Zelf lust ik het nog wel, ook omdat ik het jaren heb gegeten, en je raakt eraan gewoon. Maar aan anderen voorzetten? Euhm, nee dus.
Voor dit maak ik een uitzondering, ook omdat mister omnivoor hier in huis het lekker vind. En dan weet ik dat het niet alleen voor mijn vegetarische smaak toegankelijk is.
Fakegehakt, of het nu van quorn, tofu, seitan of vivera is, het heeft zijn voordelen. Er zitten bijna geen calorieën in.
Het heeft ook zijn nadelen. Er zit bijna geen smaak in. En als je het fout klaarmaakt, is het net karton. Terwijl karton dan toch een pak goedkoper is.
Maar goed, dit vind ik dus persoonlijk een goede manier om het klaar te maken. Zelf maakte ik een enorme hoeveelheid, maar het laat zich invriezen, én zelfs smakelijk ontvriezen, en dan kan je er vanalles mee doen.
Zo at ik het de eerste dag gewoon tussen een wrap. Decadent, maar toch krijg je nog je groentjes binnen, door mijn geheim ingrediënt. Bloemkool. Jaja, bloemkool.

Het recept is voor een grote hoeveelheid, maar je kan natuurlijk altijd delen. Je moet gewoon altijd ongeveer even veel bloemkool als 'gehakt' hebben. Bak de bloemkool net zo lang tot het mengsel bijna helemaal bruin is.

Voor het 'gehakt; enkele porties voor 2 personen':
2 kleine of 1 grote ui, gesnipperd
1 bloemkool, het middelste eruit, en de rest in schijfjes van enkele mm
350 gram vegagehakt (bv 1 groot pak quorngehakt van bij de colruyt, of 2 kleine pakjes van een ander soort)
4 eetlepels sojasaus
4 eetlepels ketchap
naar smaak: sambal; minstens genoeg om het goed pittig te maken
1 eetlepel komijnzaadjes
2 cm² gember, in fijne blokjes
1/2 eetlepel zwarte peper
4 eetlepels ketchup
Wat olie om in te bakken, ongeveer 4 eetlepels

Het makkelijkst gaat dit in een grote wok. Bak de ui lichtjes in wat olie. Voeg dan in enkele keren de bloemkool toe, telkens een deel een korstje heeft gekregen, kan je de bloemkool naar opzij schuiven. Voeg af en toe een beetje olie toe wanneer het bakken moeizaam gaat. Het hoeft niet veel te zijn, maar een beetje mag, er zit verder geen vet in, en dan bakt de bloemkool mooi.
Wanneer alle bloemkool de onderkant van de pan heeft gezien, voeg je de sambal volgens hetzelfde principe toe, zodat hij eventjes kan 'bakken', dat geeft een extra lekkere dimensie aan de smaak. Dan kan je het vegagehakt en de komijn en zwarte peper erbij voegen.
Bak dit alles geruime tijd verder.De sojasaus en ketchap zijn nu heel handig, want het mengsel heeft de neiging om te plakken, en dan kan je de bodem hiermee losmaken. En als dit op is, eventueel met een scheutje water. Zorg dat het allemaal vochtig blijft, maar niet echt nat, net genoeg om het van de bodem te houden.
Je weet dat het klaar is als bijna alle bloemkool dezelfde kleur als het gehakt heeft gekregen. Voeg dan de ketchup toe, geef het nog een half minuutje, en dan is je enorme hoeveelheid 'gehakt' klaar om er de dingen mee te doen die je normaal met rul gebakken gehakt doet.


Voor de savooikool;  1 portie voor 2 personen:
1 wortel
1/2 savooikool, in reepjes
1 eetlepel suiker (hoeft niet als je worteltjes van nature zoet zijn, maar met die goedkope van de supermarkt vind ik het wel fijn)
beetje zout
klein beetje olie (optioneel, een beetje water in de pan kan ook als je probeert je vetinname te minderen)

Snij de wortel in kleine blokjes. Bak in 2 a 3 minuutjes gaar . Voeg er de suiker aan toe, snel roeren dadelijk erna! Doe er dan de savooiekool onder, en bak tot hij geslonken is.


Doe op de bodem van een ovenschaal een laag fake gehakt, dan een laag savooiekool, en dan een laag puree, eventueel afgewerkt met wat kaas erbovenop, als je dat graag lust. Zet onder de grill, zodat de bovenkant kan korsten. En smullen maar!