maandag 27 februari 2012

gekarameliseerde uientaartjes

Ziehier de ongebakken variant van deze lekkere taartjes.De kleurrijke verpakkingetjes zijn siliconen cupcakevormpjes die ik als souvenir kreeg, en ze zijn erg handig voor dit hapje. Maar je kan het ook in andere cupcakevorpjes stoppen, en als je dat niet hebt in vuurvaste kopjes ofzo.
Gebruik geen zoete soort uien, want de smaak wordt té zacht anders met de zoete balsamico.

De bodempjes zijn heel lekker, krokante beboterde toast, njammie :) Iets dat zeker nog een keertje gebruikt gaat worden in deze keuken, alle niet te natte vullingen zijn mogelijk.

Voor 12 hapjes:
12 sneden bruin brood (of 6, als je een breed brood hebt in plaats van een lang)
2 grote uien, of 1 hele, hele grote ui, in sliertjes gesneden
1 eetlepel balsamico
zout, peper
Eventueel wat gorgonzola of andere blauwschimmelkaas
Boter

Bak op een middelhoog vuur langzaam de ui in wat boter tot hij helemaal bruin ziet. Voeg als de ui helemaal is weggesmolten de balsamico toe, en laat die heel eventjes carameliseren. Zout en peper naar smaak.

Snijd rondjes uit je brood (als je geen snijder hebt, gebruik dan een duvelglas...) en smeer een kant met een goede hoeveelheid boter in. Plaats de boterhammenrondjes met de beboterde kant naar beneden in je vormpjes, en vul daarna op met de uien wat van de kaas.
Zet dit alles in een voorverwarmde oven van 180° 3 a 4 minuten of tot de boterhammen een korstje krijgen. Als je vrolijke vormpjes hebt, kan je het zo opdienen, maar normaal gezien komt het taartje heel goed los van waar je het ook in hebt gestopt.

polenta fritti, gemarineerde courgettes en mierikswortelmayo

Tijd om nog eens een voorgerechtje te posten :-)
Ik maakte het voor bezoek, en het werd fijn onthaald. Terecht, want het is gewoon erg lekker. Door gebruik te maken van instant polenta gaat het goed vooruit, en er zitten ook patatas bravas dipper kruiden bij, die een heel lekkere soort pittigheid toevoegen. Ik ben er fan van, ook lekker op gewoon een dip mee te maken of tomatensaus te pimpen.
Ik houd heel erg veel van dingen zelf maken, want dat is toch het beste. Maar voor sommige dingen maak ik een uitzondering. Zo is de olie die rond fetablokjes zit volgens mij nét goed afgekruid om met wat zachte azijn een dressing te maken om courgettes in te marineren. En ook de mierikswortel is niet vers. Hoewel ik al wel een keertje verse in huis heb gehaald, is die na 2 keer gebruik verkommerd in de ijskast, en dat is toch wel zonde. Zeker omdat het nogal duur is, een potje bijna even lekker is, en bijna eeuwig goedblijvend, en je verse mierikswortel écht goed moet gaan zoeken. Dit gerecht vraagt best wat werk, maar je kan bijna alles op voorhand doen. Enkel op het laatste snel de polenta afbakken, en dit duurt slechts enkele minuutjes.
Zo maak je het voor zes personen:


Polenta fritti:
1 kop instant polentameel
1 eetlepel patatas bravas kruiden, of een andere kruidenmengeling die je lekker vind en die erg sterk afsmaakt
2 lenteuitjes, fijngesnipperd
30 gram of ongeveer 3 cm² gemalen harde kaas, zoals grana padano of parmesan
1 eetlepel boter
peper/zout/nootmuscaat naar smaak.
bloem om te bestuiven
Grote flap microgolffolie
Boter en olie om in te bakken (of een frietpot op 180°)

Smelt de boter in een pot. Giet de polentabloem en de kruidenmengeling bij, en 4 keer zoveel water, of wat er op de verpakking staat. Breng aan de kook, laat enkele minuten pruttelen. Rasp ondertussen de kaas er ook onder, en voeg na te proeven de rest van de kruiden erbij. Neem de pot van het vuur, en roer de lenteuitjes eronder.
Stort de polenta op de microgolffolie, en smeer uit tot ergens tussen een halve en een hele cm. Naargelang hoe dik je je polenta graag eet, en hoeveel plaats je in je pannen hebt om te bakken. Dek af met microgolffolie, en zorg dat je ongeveer een mooie rechthoek hebt, de microgolffolie van boven zorgt dat je het makkelijk kan modelleren. Laat helemaal afkoelen en opstijven.



Vlak voor het opdienen in stukken  of vormpjes snijden,  bestuiven met wat bloem en opbakken op een hoog vuur in een grote hoeveelheid boter met olie onder. Naar het schijnt kan je het ook frituren, maar met die bloem lijkt het mij dat je vet erg snel vuil wordt. En voor 6 personen kan je alles normaal gezien in 2 pannen krijgen, dus dat is wat ik deed.

Gemarineerde courgette:
1 courgette, in plakken van iets minder dan een cm
halve kop olie die je hebt afgegoten van fetakaasblokjes (of zongedroogde tomaten of... als ze maar lekker gekruid is :-))
halve kop lekkere en zachte azijn (bv alle soorten citrusazijn, tomatenazijn, gewone witte wijnazijn...)

Bak de courgette in een hete pan of in onder de grill, maar wel maar heel eventjes. Ze mogen nog niet gaar zijn, dan verliezen ze hun 'beet' en daar gaag het nu net om. Dus laat ze niet kleuren...
Doe ze daarna in een kom, en die er de olie en azijn onder, zodat alle plakjes onderstaan. Zet opzij in de koelkast, en roer af en toe eens om. (of stop in een plastic doos en schud af en toe eens.

Mierikswortelmayo:
4 eetlepels mayonaise
1 theelepel gemalen mierikswortel

Meng.


Leg op elk bord een flinke klodder mayo, enkele courgetteschijfjes en een flink stuk dampend hete, krokante polenta.En als je het helemaal feestelijk wil maken, wat snippers verse basilicum. En aanvallen maar!