woensdag 25 januari 2012

chili sin carne met een pintje

Een klassieker hier! Geen foto, maar omdat ik het zo vaak klaarmaak, komt er zeker nog wel eentje online.

Het is zo makkelijk: weinig ingrediënten, die je normaal altijd wel in huis hebt, veel smaak. Het enige dat je nodig hebt is een beetje tijd, om alles goed te laten inkoken, toch wel een halfuurtje minstens moet je rekenen. Tijd om je keuken helemaal op te kuisen, je mails te checken, of gezellig samen een aperitiefje te drinken (dit is ook geweldig romantisch voedsel: je kookt samen op je gemak, proeft samen of er nog nét een beetje tabasco in moet, en kan daarna samen kliederen met je handen, én er is weinig afwas)
Hoe langer de chili opstaat, hoe lekkerder hij wordt, zoals met veel dingen. Zo maak je hem voor 2 personen met grote honger:


1 pak wraps (zelf vind ik de mais wraps in het 'vreemde schap' van de GB het lekkerst,  of van die echte durums)
2 grote a middelgrote uien,
2 teentjes look
1 groot blik donkere bonen
1 pintje bv. jupiler
1 klein blikje dubelgeconcentreerde tomatenpuree
1 zeer flinke eetlepel mosterd
zout/half bouillonblokje/wat marmite
peper
fikse hoeveelheid tabasco chipotle (De moeite waard om eens te kopen! Enkel in de zomer te verkrijgen in colruyt, heel het jaar in de HGC-Hanos, als er iemand nog adresjes weet: laat alstublieft weten...) eventueel te vervangen door een vers pepertje en wat wittewijnazijn, of anders wat gewone tabasco
-Optioneel maar aan te raden: zure room, kaas (bijna alle kazen zijn lekker hierbij, gebruik wat je liggen hebt), halapenotjes, salsa's, guacemole, fijngesnipperde tomaatjes, komkommer, knapperige sla... -

Snipper de uien, bak ze aan tot ze goed bruin zien. Gooi halverwege de baktijd van de uien de look erbij.
Blus met het pintje. Voeg ook de tomatenpuree en de bonen mét sap erbij, maar houd 1/4 van de bonen apart, plet ze of snij ze in kleine stukjes, en voeg ze ook toe.
Laat minstens een half uur pruttelen, tot de consistentie die van een saus is die je zonder al te veel kliederen in een wrap kan stoppen en opeten.
Kruid af met een ruime hoeveelheid van de tabasco (proef! ik lust de mijne graag heet heet heet, maar dat is niet voor iedereen weggelegd), de mosterd, wat peper en wat van het zoutige ding dat je gekozen hebt. Laat nog een paar minuten opstaan, de mosterd moet oplossen, namelijk. Proef nog eens om te weten of er nog iets van de kruiden wat meer mag naar je zin.

Leg de wraps onder een vochtige handdoek, en zet ze een minuutje in de microgolf, of maak ze klaar op de manier die op de verpakking staat.

Op een doordeweekse dag lust ik ze het liefst met wat zure room, rucola en meer tabasco, en de omnivoor in huis met gemalen kaas en wat argentina saus van devos lemmens als salsa.

2 opmerkingen:

  1. Wij willen fotoooo's! (en wij willen komen eten op de avond dat de foto's gemaakt worden ;))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaja, gij wilt ook op de foto staan, zeker...
      Maar da kunnen we wel is fixen!!
      Met goedkeuring van de grote chef, natuurlijk.

      Verwijderen