dinsdag 14 februari 2012

valentijnsvoedsel: voorgerechtje met auberginekaviaar, gemarineerde courgette en zwarte look.

Oké, het is valentijn vandaag. Dus je kan dit best een valentijnsmenu(tje) noemen, toch? Het ziet wel niet roze, maar er zit wel heel veel liefde in ;-)
Dit is het voorgerechtje, een beetje werk, maar allemaal niet moeilijk. Én boordevol verschillende smaken en texturen.


Hier is hoe je het maakt, als voorgerecht voor 2 personen of...


---1 aubergine
zout(truffel)/peper/olijfolie
---1/3 courgette, in plakjes van 0.5 cm
citroenazijn, of wat wittewijnazijn met zeste van citroen, of wat citroensap
olijfolie (ik gebruikte wat olie die bij de fetakaas in een glazen potje zit, die is enorm lekker in marinades...)
eventueel wat zure room of (soya)yoghurt
---4 boterhammen
---2 teentjes zwarte look in redelijk kleine stukjes gesneden

Begin met de aubergine: leg hem onder een grill, tot hij zwartgeblakerd is, laat hem afkoelen in een keukenpapiertje, pel hem, knijp hem uit, mix hem met wat peper, (truffel)zout en lekker veel olijfolie.
Of kijk naar dit filmpje, als je het begrip van auberginekaviaar niet kent ;-) Ik vind het ook lekker met wat zure room of yoghurt onder, maakt het geheel wat frisser.
Tijdens het grillen kan je natuurlijk alle andere stappen uitvoeren...

Als je aubergine aan het grillen is, bak je in een hete pan (of eventjes mee onder de gril) de schijfjes courgette. Ze mogen moeten nog een flinke beet hebben, dat maakt het alleen maar lekkerder. leg ze daarna in het mengsel van half olie, half azijn, en laat rusten.

Toast je brood, in de toaster of eventjes mee in de oven.

Dit kan je allemaal lekker een paar uur op voorhand doen, zodat je als je gezellig romantisch aan het doen bent je alleen nog moet samenstellen. Stop dan alleen maar het brood pas op het laatste moment nog eventjes in de toaster.

En dan, na het romantisch aperitiefje, stel je alles snel samen. Snij een rondje, of nog beter een hartje uit je brood. Leg er de courgette op. Dan een flinke dot kaviaar en wat look en nomnomnom!Je hebt voor 2 personen waarschijnlijk nog wat kaviaar over, maar die is overheerlijk op een boterhammetje de volgende dag, met wat rauwkost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten