dinsdag 17 april 2012

Bloemkoolgehakt-spaghettieOké, dit is een variant op het vorige recept dat ik postte. Omdat, eigenlijk, bij het geheel, het nepgehakt niet het belangrijkste is. Dit recept heeft namelijk geen fake vlees erin! En toch smaakt het lekker vullend. En een klein beetje gehakterig. Maar vooral  lékker.
Er zitten niet echt veel eiwitten in de saus, dus maakte ik het met volkorenpasta, al weet ik wel dat dat waarschijnlijk niet geheel de behoefte dekt. Je kán er altijd nog wat nepgehakt doorgooien eventueel, of wat linzen, wat mij misschien nog lekkerder lijkt.
De pot ajvar was open, en dat past verschrikkelijk goed. Nu weet ik wel dat dat geen alledaags ingrediënt is, maar het is wel lekker, ook in andere dingen.  Bij (gegrilde) groenten op een broodje, onder allerlei sausjes als extra smaakmaker, als dip... Experimenteren ermee dus, het is een fijne groentenpuree die zacht en toch pittig van smaak is, en zelf ben ik er dol op. Vervang het eventueel door wat ketchup/tomatenpuree met veel paprikapoeder.
Nog een voordeel(tje) van dit recept: je kan je bloemkool gewoon in stukken snijden. Niks geen roosjes lospulken, gewoon tjakka, het grote mes erdoor, alle kleine kruimels bij in de pot. Het mogen echt ongelijke stukken zijn, dat vind ik het lekkerst, dan heb je nog bloemkoolstukjes met een beet.

Voor 2 personen:
1/3 van een pak volkorenpasta, gekookt volgens de gebruiksaanwijzing
1 ui, gesnipperd
beetje olie
1/2 bloemkool, van de grote stronk in het midden ontdaan, in schijven van ongeveer1 cm gesneden, en daarna verder in ongelijke blokjes
2 eetlepels soyasaus
2 eeltepels ketchap
2 zeer flinke eetlepels ajvar
1/2 eetlepel komijnzaadjes, 1/2 eetlepel peper, een kruidnageltje, fijngeplet
Eventueel:
een flinke teen look, een stuk gember in fijne stukjes


Fruit de ui aan in wat olie. Voeg dan de bloemkool eraan toe, en laat op een hoog vuur bakken. Dit zal eventjes duren. Je wil dat de bloemkool echt kapotgebakken is, en donker wordt. Maak af en toe de onderkant van de pan los door wat olie, wat soyasaus, ketchap of water toe te voegen. Voeg de kruiden toe. Wanneer de grote stukken beetgaar, en de kleine brokkeltjes behoorlijk donkerbuin zijn, is het zo goed als klaar. Dit is echt belangrijk, dat het voldoende gebakken is. De smaak van de bloemkool wordt hier helemaal anders door.
Nog de ajvar erbij, en een minuutje laten pruttelen.
Het geheel mag een beetje te sterk smaken, er moet nog pasta onder. Die pasta samen met een lekje kookvocht eronder roeren, en je kan gaan smullen. Mjam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten