maandag 21 november 2011

paddestoelen, aardpeer, room

Roomsaus met paddestoelen en gebakken aardpeer.

Ze zijn er weer in grote getalen: de paddestoelen. Heerlijk umami, wat op zijn beurt dan weer een heerlijk modewoord is. Maar laten we eerlijk zijn, ze zijn gewoon lekker. Combineer ze met room en je hebt een fantastische, klassieke combinatie.
Maar dan heb je die andere groente die volop te verkrijgen is in de supermarkten: aardpeer. Armeluisartisjok. Zijn ietwat notige, frisse en toch aardse smaak vult het geheel perfect aan.
En aangezien de oven toch al aanstond voor de aardpeer, werd deze feestelijke saus over ovenaardappeltjes heen gegoten, lekkere grote brokken om alle romige smaak mee op te doppen. Maar doe het in een bladerdeeg jasje, en je hebt een vol-au-vent achtig brouwsel dat gerust naast zijn broertje kan staan. En dan heel hard roepen: "Haha, ik ben toch veel lekkerder dan jij!" Zeker met een fris, peperig groen slaatje in de buurt.

Gebruik goede kwaliteit ingrediënten, het is een eenvoudige saus maar met ongelooflijk veel smaak, en die komt voor een groot stuk van de overheerlijke paddestoelen. Je kan ze met de klassieke witte soort maken, maar eerlijk gezegd, dan mis je wat. Vind je ze wat duur? Je mag jezelf toch wel eens verwennen, zeker. Zoek een gelegenheid en trakteer jezelf en mensen die je graag ziet op een decadente maaltijd. Dit is hoe je het doet voor 2 personen:

400 gram paddestoelen, gekuist tot het zand eraf is en in beetklare stukken.
200 ml room. Echte room.
400 gram aardpeer, in ongeveer even grote stukken.
1 sjalotje, of anders een halve ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd of geperst.
1  kleine eetlepel rozemarijn. Liefst verse, maar andere is ook acceptabel.
Half glaasje champagne of een dikke scheut witte wijnazijn als je liever niet met drank kookt.
Een goede, neutrale olijfolie om mee te bakken
Goede, verse, zwarte peper, flink wat draaien
Zout naar smaak

Kook de aardpeer in lichtgezouten water. Dit kan met schil, ze zijn makkelijker te schillen als ze gekookt zijn, maar dan moet je ze wel eventjes wassen op voorhand. Zorg dat ze niet té gaar zijn, ze moeten nog eventjes in de oven en aardpeer is lekker met een beet. 
Snij ze in blokjes van ongeveer 1 a 1.5 cm.
Deze stap kan je eventueel overslagen, maar ik zette ze met wat zout en een klein beetje olijfolie nog enkele minuutjes in de oven op 190°, zodat ze een lekker korstje kregen. Daardoor worden ze nog lekkerder, maar als je het teveel werk vind, laat dan maar gewoon.

En dan nu de saus! Zorg dat je pan of pot met een brede bodem hiervoor goed heet is. Een klein stukje ui moet erin sissen, anders moet je nog eventjes wachten. Het is balangrijk dat je paddestoelen eerst toeschroeid, want anders worden ze slappe, smakeloze wezentjes waar je niet blij van wordt.
Snipper de sjalot en fruit hem tot hij lekker uierig begint te ruiken. Dat is dus nog net iets verder bakken als glazig. Doe er dan pas de look bij (te lang aangebakken look is niet echt lekker) en roer met voldoende olie tot de mensen in de kamer ernaast roepen  "hmmm, lekker, look". Heerlijk !
Doe er dan de paddestoelen bij, en schroei ze dicht. Je kan gerust op een heel hoog vuur koken, als je blijft roeren, kan er niet veel mislopen.
Giet, als alle paddestoelen even de bodem van de pan hebben gezien, de room erin. Draai het vuur zachter, zodat het zachtjes kan pruttelen.
Voeg de kruiden en de champagne of azijn toe, en laat inkoken. Proef! Er moet zeker genoeg peper in.
Als je saus is ingekookt tot een dikte die jij fijn vind, voeg je de aardperen toe.

Drink er wat van de champagne bij, of anders een zachte, maar frisse witte wijn. Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten