dinsdag 14 februari 2012

Valentijnsvoedsel: hoofdgerecht met brickloeppiaatjes, wortel, gekarameliseerde uitjes en couscous

Tweede gang van valentijntjesvoedsel! Vooral de loempiaatjes waren een onverdeeld succes, het krokante brickdeeg met een heerlijke romige vulling van broccoli, gebakken oesterzwammen, mascarpone, harde geitenkaas en een vleugje look.
Eigenlijk past de saus van gecarameliseerde uitjes beter bij het rechterdeel van het bord, de zoetigheid ervan vult de zoete aardappel aan, terwijl het eerder wat 'vecht' tegen de loempia, dus drapeer het daar ergens in de buurt, ik verplaatste het na enkele happen ook naar daar, maar daar zijn natuurlijk niet zo'n mooie foto's van ;-)

Maar echt, de loempia's  kosten wat tijd, maar zijn oh zo de moeite om eens te maken! Hier zijn de recepten voor de onderdelen, maar voel je vrij om met andere dingen te combineren.

Voor 6 loempia's, reken 1 a 2 per persoon, naargelang honger.

halve stronk broccoli, enkel de roosjes
250 gram oesterzwammen, in grove stukken
1 teentje look, geplet
100 gram mascarpone
50 gram harde geiten of schapenkaas, grof geraspt
wat peper
6 brickvellen

Blancheer de broccoli in enkele minuten tot hij (bijna) beetgaar is.
Bak in een beetje boter op een heet vuur de oesterzwammen met de look en wat peper tot ze ook bijna beetgaar zijn.
Meng de broccoli en de paddenstoelen met de mascarpone, harde kaas en wat peper. Proef of het goed op smaak is, normaal moet er geen zout bij, want de harde kaas is al zout genoeg.
Verdeel het mengsel over de brickvellen, en rol op tot een soort loempia's of andere vorm die je mooi vind.
Bak af in een oven, 8 a 10 minuten op 180° of tot ze mooi bruin en krokant zijn.

Voor de uiensaus:
2 kleine uitjes, in fijne ringen
wat balsamico (geen azijn, zoek balsamico die niet (te) zuur is)
Bak de uien op een laag tot middelhoog vuur tot ze echt donkerbruin zien. Giet er dan een flinke scheut balsamico over (1/2 eetlepel per uitje) en een klein scheutje water.

Voor de worteltjes:
Neem een dunschiller en doe de schil van een worteltje. Blijf daarna doorschillen aan 1 kant, tot je redelijk brede stroken hebt. Rol die op over een prikker.
Doe er een beetje dressing over, bv. wat olijfolie met tomatenbalsamazijn. Of anders wat overschot van de marinade van het voorgerecht.

Voor de couscous:
1 zoete aardappel, geschild en in blokjes
1.5 flinke kop bouillon door bv een stukje van een blokje in water te kieperen
1 flinke kop couscous.
Wat van de rauwe, geschilde worteltjes, in vierkantjes gesneden
Een beetje dressing als bij de worteltjes

Kook de zoete aardappel gaar in de bouillon. Plet hem grof met een pureestamper. Doe er de couscous onder, en laat enkele minuten wellen. Roer goed door met een vork, en roer er dan de worteltjes door.
Werk op het einde af met wat frisse dressing.

1 opmerking: