zondag 17 juni 2012

lenterisotto


Soms zijn er van die dagen dat je niet veel kookinspiratie hebt. Je gooit een paar dingen bij elkaar, op hoop van zegen. En dan komt er, tot ieders verrassing, iets geweldig uit!
Je raad het al, dit is een gerecht uit overschotjes en vindseltjes. Een gerecht waarvan de ├ęchte Italianen misschien zouden gruwelen.
Ik deed geen bouillon in deze risotto. Je leest het goed. Geen bouillon. Dat komt namelijk omdat ik gebruik gemaakt heb van dit:

Het balkonkruidentuintje! :-) En dan in het speciaal de lavasplant of zo mijn papa hem noemt, de franse selderij. En ook nog wat platte peterselie en wat citroenmelisse. Een beetje zout in het water is nog wel nodig, maar eerlijk, het heeft een volle, zelfs bouillonachtige smaak. Ik ben nu al blij met de kleine investering die ik bij de AVEVE om de hoek maakte, en ik kijk al uit naar een hele zomer verse kruiden. (Zeg nu eerlijk, wat is er lekkerder dan rozemarijnaardappeltjes? Niet veel dingen, toch?)

Ik had alleen maar komkommer in huis, maar ik denk dat er nog veel meer dingen mogelijk zijn. Verse erwtjes, peultjes, lenteuitjes, alles wat groen en fris en lenteachtig is kan er zeker nog wel bij :-)

Voor 2 personen:
olie om in te bakken, neem zeker voldoende
1 ui
1 grote tas risottorijst (die van het huismerk van de colruyt is heel geschikt)
lavas, verse peterselie, citroenmelisse, minstens 2 eetlepels als het gehakt is, meer is beter
driekwart komkommer, in stukjes van ong 1 cm²
4 tassen water met zout, om te beginnen
zure room
wat verse basilicum
ev pijnboompitten, liefst kort geroosterd

Doe de olie in de pan, fruit de uien lichtjes aan. Voeg de risottorijst toe, en laat eventjes meebakken tot de olie is opgenomen en de rijst wat 'glazig' wordt. Voeg de kruiden en het zout water toe. Roer goed door, en laat op een zacht vuurtje garen. Proef af en toe een keertje of hij al gaar is, ongeveer na 20-25 minuten. Laat het niet te papperig worden! In het begin, als je het water met de kruiden proeft, merk je het nog niet hard, maar na een tijdje begin je echt de kruiden en de lente te proeven :-)
Wanneer hij net beetgaar is, neem je de risotto van het vuur, meng je de zure room en de komkommer erdoor. Strooi er op je bord wat verse basilicum over, en eventueel wat pijnboompitjes, als je dat graag lust.

Persoonlijk vind ik deze risotto al een maaltijd op zich, maar mijn in huis wonende omnivoor wil er altijd iet naast, en vorige keer waren dat een paar mozarellasticks, in de oven gebakken. Zeker niet slecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten