dinsdag 5 juni 2012

Stoverij met bruin bier (voor bij de verse frietjes)

Ja, hoor, voor de verandering nog eens een receptje met drank in. Wat moet er niet gedacht worden over mij?
Waarschijnlijk de waarheid ;-)
Het is helemaal niet moeilijk, maar je moet toch een paar regels in acht houden om het écht goed te krijgen. 1 van de voornaamste is dat je tijd moet nemen. Enkele uren koken, eventjes laten staan erna... Het beste is zelfs een dag op voorhand maken. Maar niet dus een half uurtje voor je wil eten. Maar kom, slecht weer op een zondagnamiddag, een filmpje opzetten terwijl er rustig een heerlijke geur door je huis trekt van een pruttelend stoofpotje...
Gebruik ook écht abdijbier, geen tafelbier, liefst een ietwat zoet, vol bier, met een bittere ondertoon als je daar van houd. Zelf heb ik al Westmalle trappist gebruikt, maar vorige keer was het Grimbergen, en dat was ook heerlijk, iets zoeter en wat minder bitter.

Ik houd van dit gerecht met seitan, omdat dat zo een leuke beet heeft, maar evengoed met quorn, omdat dat zo'n leuke draadjes geeft die het een beetje op vlees doen lijken. Dat maakt het wel niet vegan meer, natuurlijk. Ik heb mezelf voorgenomen om het volgende keer met allebei te doen, dat geeft misschien nog een beter resultaat, en ik maak het meestal toch in een enorme hoeveelheid. Waarvan er altijd maar een klein deeltje in de diepvries raakt, spijtig genoeg, want het is meestal op.

Het gebruik van een klein aardappeltje lijkt misschien raar, maar het maakt een groot verschil, want het geeft een heel hartig aanbaksel aan de pan. Zorg dus zeker dat je aanbaksel hebt, het moet natuurlijk niet zwart zien, maar een aangekoekt laagje op de bodem zorgt voor een extra smaak-sensatie die de moeite waard is. En een die snel losgemaakt is bij het blussen met het bier.

Het recept is voor 2 personen, maar het vriest zo goed in, dat het stom zou zijn om geen meervoud te maken en een deel in te vriezen. Wat meer werk, maar het verliest geen kwaliteit in de diepvries (integendeel!) Ik vries het in individuele porties in (in botervlootjes, perfecte maat), en als ik dan bijvoorbeeld frietjes bij de moeke ga eten, neem ik een potje mee en verbaas ik iedereen met mijn stoverij.

1 pakje seitanblokjes/lappen, in stukjes gesneden of 1 pakje quorn stukjes
2 kleine/middelgrote uien, gesnipperd
1 redelijk klein aardappeltje (de helft van 1 ui, ongeveer), in heel kleine blokjes
1 kleine rode paprika, in stukjes
1 flesje bruin bier
1 bomvolle theelepel marmite (meer mag naar smaak...)
genoeg neutrale olie om te bakken
2 a 3 boterhammen met zachte mosterd besmeerd
Verse nootmuskaat
cayennepeper
1 of 2 gedroogde laurier blaadjes
zwarte peper

Doe de uien in een pot en bak ze een minuutje ofzo tot ze glazig zijn. Voeg de aardappelblokjes toe. En laat ze dan bakken en bakken en bakken op een niet al te hoog vuurtje. Zoals reeds gezegd: zorg dat ze een korstje krijgen op de bodem. Voeg er op het einde nog de paprika bij, en laat nog eventjes meebakken.
Blus het geheel met het bier. Voeg dan de marmite, de boterhammen en de laurierblaadjes toe, en eventueel al wat van de kruiden.
Laat opstaan tot de boterham is opgelost, het bier is ingekookt en de groenten bijna gesmolten zijn. Proef, en voeg nog wat extra kruiden toe, indien nodig.

Het lekkerst bij verse frietjes en een slaatje, zeker als het slaatje witloof is.


(Ietwat wazige) foto van hoe het er uit ziet uit de diepvries met wat tartaarsaus, witloof en een mozarella stick.


2 opmerkingen:

  1. Oooh, da is iets om te proberen met mijn nieuwe press-pot! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaah, en dan moet het niet zo heel lang opstaan als bij een gewone pot... :-)

      Verwijderen